Doelgroeptargeting
Doelgroeptargeting op Facebook

Doelgroeptargeting

Hoe ga ik als ondernemer om met het nieuwe algoritme?

Help! De gevreesde algoritmewijziging van Facebook is steeds beter merkbaar voor bedrijfspagina’s. Veel ondernemers hebben in de afgelopen weken een terugval in bereik moeten constateren. Even gemist waar het over gaat? Om een lang verhaal kort te maken: Facebook heeft zijn algoritme (een ingewikkelde formule die bepaalt welke berichten gebruikers op hun tijdslijn te zien krijgen) gewijzigd omdat Facebook zich wil focussen op ‘waardevolle interacties’.

En nu? Wees gerust. Uiteraard zijn er mogelijkheden om hier goed mee om te gaan en in te spelen op het algoritme. Veranderen kun je het niet, maar door een meer strategische inzet kun je het algoritme wel voor je laten werken.


#Tip 1: Organische targeting

Maak gebruik van doelgroepsegmentatie. Wanneer jouw pagina een grote groep fans heeft, kun je je voorstellen dat niet alle berichten die jij plaatst voor iedereen even relevant zijn. En dat is wat Facebook nou juist belangrijk vindt: relevant/waardevol nieuws. En uiteraard beloont Facebook relevant nieuws met een hogere plaatsing in het nieuwsberichtenoverzicht. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw bericht alleen zichtbaar is voor dat gedeelte van jouw fans waarvoor dit relevant is?

Ook in het nieuwsberichtenoverzicht kun je een specifieke doelgroep targeten. Dus heb je een leuke actie voor kinderen, zorg dan dat jouw bericht alleen wordt weergegeven onder jouw volgers die kinderen hebben. Je kunt targeten op leeftijd, geslacht, interesses of zelfs op relatiestatus. Wanneer je gebruik maakt van Facebookadverteren, komt je dit bekend voor.


Doelgroeptargeting op Facebook
Doelgroeptargeting op Facebook
Doelgroeptargeting

Stap voor stap

Ga naar je Facebookpagina en klik rechtsboven op instellingen. Als derde of vierde van boven staat de optie 'Doelgroep voor nieuwsoverzicht en zichtbaarheid van berichten'. Klik hier op bewerken en zet het vinkje aan.

Stap 2

Ga nu terug naar je pagina en selecteer het tekstveld voor een nieuw bericht. Aan de onderkant tussen de pictogrammen staat nu een vizier; het targetsymbool.

Stap 3

Wanneer je op het vizier hebt geklikt kun je jouw doelgroep waarvoor je dit bericht schrijft instellen. Links onder zie je, nadat je op opslaan hebt geklikt, hoe groot de potentiele doelgroep is.

Mocht je nu bang zijn dat je op deze manier minder fans bereikt. Dit is absoluut niet het geval. Een bedrijfspagina bereikt gemiddeld 20% van haar fans. Dat blijf je doen, alleen nu bereik je fans die beter passen bij de boodschap. En mochten jouw fans reageren op jouw bericht of dit bericht delen, dan zien nu ook alleen de vrienden voor wie dit relevant is jouw bericht (i.p.v. een willekeurige groep vrienden). Dus ook het viral bereik, zoals dit heet, wordt ineens relevanter. Let wel op, zelf vind ik organische targeting pas echt zin hebben voor pagina's vanaf 1000 fans.

WORD OOK EEN FACEBOOKEXPERT!

Facebook is met name voor kleine en middelgrote ondernemers hét kanaal om met een beperkt budget naamsbekendheid op te bouwen, je klantrelatie te versterken en nieuwe klanten te trekken en/of verkoop te genereren. Mooi gezegd natuurlijk, maar hoe doe je dit dan precies?

Leer in twee avonden alles over contentbeheer, statistieken, adverteren en meer. Mar.com geeft trainingen speciaal voor kleine en middelgrote ondernemers die meer uit hun Facebook willen halen. Lees meer...