Live video
Live video op fa

Live video

Hoe ga ik als ondernemer om met het nieuwe algoritme?

Help! De gevreesde algoritmewijziging van Facebook is steeds beter merkbaar voor bedrijfspagina’s. Veel ondernemers hebben in de afgelopen weken een terugval in bereik moeten constateren. Even gemist waar het over gaat? Om een lang verhaal kort te maken: Facebook heeft zijn algoritme (een ingewikkelde formule die bepaalt welke berichten gebruikers op hun tijdslijn te zien krijgen) gewijzigd omdat Facebook zich wil focussen op ‘waardevolle interacties’.

En nu? Wees gerust. Uiteraard zijn er mogelijkheden om hier goed mee om te gaan en in te spelen op het algoritme. Veranderen kun je het niet, maar door een meer strategische inzet kun je het algoritme wel voor je laten werken. Ik geef de aankomende tijd een paar tips hoe je dit kunt doen. Mijn eerste tip ging over organische doelgroepsegmentatie.


Tijd voor tip #2: Live video!

Misschien is het een inkoppertje, ik zie deze tip namelijk best vaak langskomen, maar tegelijk zie ik weinig (kleine) ondernemers die gebruik maken van live-video. Toch liegen de cijfers er niet om: meer dan driekwart van de consumenten geeft de voorkeur aan het bekijken van een live video van een merk in plaats van het lezen van een artikel. Live video’s worden het vaakst bekeken op Facebook (45%) en YouTube (44%). Een Facebook live-video wordt drie keer langer bekeken dan een reguliere video. Daarnaast zorgt een live-video voor 6 keer zoveel interactie als een gewone video. En daar komt het algoritme weer om de hoek kijken. Facebook focust zich op waardevolle interacties. Een video die langer wordt bekeken, ziet Facebook als een video die dus waardevol wordt bevonden. En dit wordt beloond met een hogere plaatsing in het nieuwsberichtenoverzicht. En dat gebeurd ook met een bericht waarop veel wordt gereageerd. Interactie wordt beloond!


Heb ik je al overtuigd? Natuurlijk is het best spannend, zo’n eerste keer dat je live gaat. Neem voordat je aan de slag gaat met live-video de volgende tips nog even door:

1. Voorbereiding

Zorg dat je goed bent voorbereid. Bedenk van tevoren het onderwerp en zorg dat je hier alles over weet. Bedenk ook waar je de video gaat opnemen. Hoe ziet de achtergrond eruit en denk bijvoorbeeld ook aan eventuele hinder van omgevingsgeluid.


2. Aankondiging

Kondig het moment dat je live gaat van tevoren aan. Zorg dat jouw doelgroep weet dat je live gaat zodat ze hier rekening mee kunnen houden.


3. Belangrijkste boodschap

De eerste paar minuten heb je wellicht nog niet veel kijkers. Mensen moeten even de tijd hebben om online te gaan. Zorg ervoor dat je jouw belangrijkste boodschap niet direct aan het begin vertelt. Of herhaal de boodschap later in de video nog eens.


4. Interactie

Zoek interactie met jouw kijkers. Dus verwelkom jouw kijkers en stel vragen. Spreek ze aan (bij naam) en bedank ze voor het kijken. Hoe meer interactie hoe beter jouw video het doet.


5. Wees jezelf!

Een live-video hoeft niet perfect te zijn. Het fijne is dat niemand dat verwacht, juist omdat het live is. Streef hier dan ook niet naar. Laat zien wie jij bent.


6. Promoot jouw live-video ook achteraf

En dan zit het er op: jouw eerste live-uitzending! Maar niet helemaal. Zorg ervoor dat je de video nog even de juiste instellingen meegeeft zodat hij ook voor de mensen die er niet live bij waren goed vindbaar is. Dus stel een tumbnail in, kies een categorie en geef bijvoorbeeld een call-to-action mee aan jouw kijkers. Daarna kun je de video in een bericht plaatsen of zet hem in een advertentie voor wat extra aandacht.


En nu aan de slag!

WORD OOK EEN FACEBOOKEXPERT!

Facebook is met name voor kleine en middelgrote ondernemers hét kanaal om met een beperkt budget naamsbekendheid op te bouwen, je klantrelatie te versterken en nieuwe klanten te trekken en/of verkoop te genereren. Mooi gezegd natuurlijk, maar hoe doe je dit dan precies?

Leer in twee avonden alles over contentbeheer, statistieken, adverteren en meer. Mar.com geeft trainingen speciaal voor kleine en middelgrote ondernemers die meer uit hun Facebook willen halen. Lees meer...